Video: Která kniha o běhání je nejlepší?

15. 2. 2023

Jsou knihy, asi to platí ve všech oborech, které zaujaly, staly se bestsellery, některé byly trochu kontroverzní a vzbudily mnoho diskusí. Knihy, které něco naučily a které inspirovaly. Knihy, které měly pobavit a povedlo se jim to a také knihy, které asi vůbec neměly vyjít. Ne jinak je tomu i u knih o běhání.

U nás navíc nevychází v češtině úplně vše, co se o běhání ve světě napíše, případně až dlouho, po prvním originálním vydání nebo jen jednou v malém nákladu. Jsme tady s tou češtinou, bohužel, velmi malý trh.

Často vedu s kamarády diskusi a sám často přemýšlím nad otázkou: Která kniha o běhání je nejlepší?

Ahoj, tady je Michal z blogu Sportigo.cz a dnešním téma je Která kniha o běhání je nejlepší?

Video

Vlog o běžeckých knihách

Audio

Spotify

Knihy o běhání

Apple podcast

Běžecké knihy

Když čtu recenze knih, tak se někdy s tou recenzí shodnu, někdy ne. Recenzi knih beru jako subjektivní hodnocení. Každý recenzent a čtenář se na knihu o běhání dívá ze svého běžeckého pohledu a zaměření (silničář, začáteční, pokročilý, trail, ultra atd.). A podle vlivu ze své běžecké „bubliny“.

Každý máme také své běžecké oblíbence a já si myslím, že i neoblíbence. Ano, nestyďte si to přiznat. Ne každý běžec je jinému běžci sympatický, ne každá běžecká hvězda nebo influencer musí mít sympatie všech. Platí to ve světě, platí i v našem malém českém běžeckém rybníčku. A když někdo oblíbený vydá novou knihu, budu ji číst raději a s větším nadšením než knihu od někoho neoblíbeného. To je jasné, ne? Jen málo kdo asi dokáže být stoprocentně objektivní. Já nejsem a dokážu si to přiznat.

O běžeckých knihách se často také bavím s kamarády při běhání, vy určitě také. A podle zaměření této skupiny, také vybíráme knihy, o kterých řeč. Každý z kamarádů něco doporučuje. Na něčem se shodněme, na něčem ne. 

Co se týče knih o běhání, které stojí za pozornost a za přečtení, se s kamarádi často shodují a často se v jejich výběru objevují i ty tři, které jsem dnes vybral já, jako své tři top knihy o běhání, které by si měl každý přečíst.

Vybral jsem dvě knihy, které byly napsány již před lety a jednu českou, relativně novou. Jde o knihy, které mají příběh, obsahují určité prvky dobrodružství. Nejsou to učebnice, příručky běhu, nicméně se v nich dá najít poučení a rady. Ale hlavně v nich lze najít velké množství inspirace a motivace. A ukázku toho, a teď mi promiňte to klišé, že když se chce a hledají se možnosti, tak se cesta najde.

Zde jsou mé tři knihy o běhání, které bych doporučil každému. Jde o můj výběr, nechci se s vámi přít a dohadovat, zda je to výběr správný. Budu rád za vaše komentáře, jaké jsou vaše tři nej knihy o běhání.

Jdeme na to.

Born to Run – Zrozeni k běhu

autor: Christopher McDougall

Nakladatel: Mladá fronta

Počet stran: 280

datum vydání: 2011, datum dotisku: 20.01.2022

Anotace knihy

Autor knihy se jako miliony jiných amatérských běžců aspoň jednou ročně vážně zranil. Po cyklech bolestí, injekcí a střídání běžeckých bot chtěl na doporučení lékařů s běháním skoncovat. Místo toho se však vydal do kaňonů v Mexiku, kde žijí Tarahumarové – nejtajemnější, nejzdravější a nejšťastnější běžci na planetě. Běhání v extrémních podmínkách jen v sandálech je pro ně stejně přirozené a snadné jako dýchání. Čtivý příběh o běžcích na stokilometrové trati autor doplňuje o nejnovější vědecké poznatky.

Proč knihu Born to run-Zrozeni k běhu doporučuji

Kniha vzbudila v době svého vydání velký celosvětový ohlas, ale má v sobě i jistou dávku kontroverze. Sice je hlavní a nejsilnější nití knihy příběh Tarahumarů a závod v Měděných kaňonech, ale má v sobě ukryto i mnoho další mikro příběhů, které mají podpořit myšlenku autora, že jsme Zrozeni k běhu, a že vlastně k běhu ani nepotřebujeme boty. Nechci to dnes dopodrobna rozebírat, chystám samostatný článek. Ale právě ten příběh, někdy až velmi dobrodružný, velmi povedeně, vtipně a až románově vyprávěný, z několika odkazy na různé vědecké kapacity a studie, přes tajuplné indiány z mexických hor nebo křováky z pouště Kalahari, až po hvězdy jako je Scott Jurek, který v době vydání byl na vrcholu své běžecké kariéry, dělají z knihy takový hit.

Já navíc z knihy cítím jako skryté hlavní téma radost z běhání a myslím si, že je to kniha o přátelství. Zde dva úryvky, shodou okolností ze stejné strany knížky, strany 246.

„Mám to!“ jásal Luis a počkal na mě, aby mi ukázal fotografii pořízenou digitálním foťákem. Před chvílí popoběhl napřed přesně včas, aby zachytil všechno, co jsem se za poslední dva roky o běhu dozvěděl. Nešlo ani tak o Arnulfův a Scottův totožný styl, ale o jejich shodné úsměvy. Oba se spokojeně usmívali jako delfíni svištící mezi vlnami.

{

„Nezávodíme především proto, abychom porazili ostatní, ale abychom byli s ostatními.“

Přečtěte si Born to run a budete si chtít nazout kecky a vyběhnout, možná budete chtít vyběhnout jen tak na boso. I když je kniha již starší, řada v ní zmiňovaných studií je ze sedmdesátých a osmdesátých let, nad něčím se člověk jen pousměje, ten krásný příběh radosti z běhu a přátelství tam je pořád a zůstane tam. I ve druhé knize, z dnešního mého výběru, se setkáme se Scottem Jurkem. Co je dnes pro mnohé z nás běžců Kilian Jornet. Byl před dvaceti lety a můžeme říct, že zůstal do teď, Scott Jurek. Prostě legenda. Kniha Jez a běhej je jeho příběh.

Jez a běhej

autor: Scott Jurek

Nakladatel: Mladá fronta

Počet stran: 256

rok vydání: 2013

Anotace knihy

Již téměř dvě desetiletí je Scott Jurek hvězdou – a miláčkem publika – v extrémně náročném, ale stále populárnějším sportu – ultramaratonu. V roce 1999 jako naprosto neznámý závodník zvítězil v závodě Western States Endurance Run, stomílové trati vedoucí kalifornským pohořím Sierra Nevada. V tomto závodě zvítězil sedmkrát v řadě a stanovil při tom traťový rekord. Dvakrát vyhrál Badwater Ultramarathon, 217 km dlouhou cestu Údolím smrti. Nedávno vytvořil americký rekord v běhu na 24 hodin – urazil 266 km, téměř šest a půl maratonu za jediný den. A byl jedním z elitních sportovců, kteří jeli do Mexika běhat s indiánským kmenem Tarahumarů, o čemž pojednává bestseller Zrozeni k běhu. Jurek dosáhl neuvěřitelných úspěchů, a to vše pouze při veganském stravování. Autobiografická kniha obsahuje množství fotografií a veganských receptů.

Proč to číst

Ptáte se proč to číst? Odpověď je jasná: pro Scottův příběh, který je vyprávěn velmi otevřeně a upřímně, pro jeho zážitky z jednotlivých velkých závodů.

Vše je navíc doplněno o různé rady a tipy pro běžce, které jsou stále platné, a nakonec pro zajímavé a chutné (mám vyzkoušeno) recepty ze Scottovi veganské kuchyně. I vy, co musíte jíst každý den maso, něco vyzkoušejte, dá se to přežít, věřte mi.

Na doplnění k první, dnes zmíněné knize Born to run, přidám Scottův pohled, jeden odstavec z jeho knihy (strana 153):

{

„Možná je ode mě příliš arogantní takhle popisovat něco, k čemu se Tarahumarové pravděpodobně ani sami nevyjadřují. Když jsem však byl s nimi, nemohl jsem se ubránit dojmu, že prožívají hluboký klid a mír, že tím, jak běhají a vedou prostý život, se dokážou dostat do stavu bytí, zóny „šestého smyslu“, kdy se dostanou do kontaktu se světem v jeho nejčistší podobě. Právě takový stav jsem tak dlouho hledal.“

A jdeme na třetí, tentokrát tuzemskou záležitost, a to skvělou knihu Cestou orla.

Cestou Orla

autor: 12Honza (civilním jménem Jan Hanousek)

Nakladatel: Stará škola

Počet stran:256

datum vydání: 1.12.2021

Anotace knihy

Z Prokopského údolí a brdských kopců přes Zane Grey 50 miles, Magredi Mountain Trail, Transgrancanarii, Rondu dels cims, Thames Path a The Kerry Way Ultra až k Western States, Vermontu, Leadville a Wasatch Front. Příběh o hledání „ultra“ a o dlouhé cestě za poněkud šíleným snem, který se šťastně naplnil zkraje podzimu roku 2019 dokončením americké série Grand Slam of Ultrarunning, čtyř stomílových ultramaratonů zaběhnutých během čtyř měsíců. Kniha nemíří jenom na ty, kteří o ultramaratonských tratích sní, ale třeba ještě nesebrali odvahu. Chce dát nahlédnout do zákulisí i těm, jejichž blízcí už dalekým běhům propadli nebo pomalu propadají — manželkám, dětem, přátelům… Aby se dozvěděli, co se vlastně na tratích závodů děje, jaká jsou pravidla a jak je ultra komunita silná. A aby pochopili, že dorazit po závodě domů s nohama nadranc a žaludkem naruby, a přesto absolutně šťastný, nemusí být nutně projevem bláznovství.

Proč číst Cestou orla

Jsem velmi rád za tuto knížku. Mimo jiné proto, že ukazuje, že se dá začít běhat skoro v každém věku, autor začal ve 45 letech. Dá se začít i s váhou nad 100 kg.

Kniha Cestou orla je nádhernou běžeckou zpovědí a ukázka toho, že i ty nejnemožnější sny se mohou splnit, zvlášť když jste ochotni pro ně hodně udělat a obětovat.

Proč Cestou orla. První odpověď je v předešlé větě, která také odkazuje na populárního britského sportovce Eddiho Edwardse, skokana lyžích, který ukázal, že jdou splnit i ty nejnemožnější sny, v jeho případě zaskákat si na Zimních olympijských hrách v Calgary v roce 1988. Druhá odpověď je symbol. Symbol trofeje ultra běžeckého Grand Slamu.

Honza vás poutavě provede závody u nás a zejména v Americe, kde se závody Grand Slamu běží. Při jeho vyprávění si budete představovat, že jste v horách v americkém Coloradu a doslova ho budete povzbuzovat na posledních kilometrech.

A celé dnešní vyprávění o běžeckých knihách bych zakončil motivačně. A to posledními dvěma větami z úvodní kapitoly knihy Cestou orla:

{

Budu vám vyprávět o tom, že i ten nejobyčejnější amatérský běžec si může splnit svůj sen, byť se to na počátku zdálo být naprosto nemožné. Nikdy to nevzdávejte!

Ano, jdete za svými sny, nevzdávejte to a zas někdy příště. Ahoj.

Kde nakupovat knihy

Tipy na internetové obchody, kde nakupovat běžecké a sportovní kniny, e-knihy a audioknihy:

Alza.cz | Albatros media | Dobre-knihy.cz | Kosmas.cz | KnihyDobrovsky.cz | Martinus.cz |

Mohlo by se hodit – moje tipy na vybavení

Doporučuji, osobně vyzkoušeno: www.trailpoint.cz

Trailpoint, běžecká speciálka: boty, oblečení, doplňky. Využijte slevový kupón ⇒S kódem „KUDRNA5“ máte slevu 5% a to platí i na věci v akci nebo ve slevách.

Sledujte mě:

Kdo to tady vše píše:

Michal Kudrna, běhám po stezkách, nejčastěji v Českém ráji a v Krkonoších. Píšu, občas něco vyfotím nebo sestříhám.  Osobní motto: Více poznat, více zažít.

Něco pro inspiraci & motivaci:

app. Strava | Moje vybavení | Moje závody | Moje knihy | Měsíční Zúčtování |

Díky, že to zde čtete.

Přečtěte si také

Jaké zvolit tempo?

Jaké zvolit tempo?

Zvolit správné tempo běhu, zejména při závodech není snadné. V závodě vždy mnoho neznámých a také nástrah a samozřejmě mnoho otázek: Nepřepálit začátek. Vydržím a udržím...