Měj svůj cíl. Poslouchej Arnolda!

11. 10. 2024

„Když nemáš představu o tom, kam jít. A když nemáš cíl, za kterým si jdeš. Budeš se motat dokola a nikdy neskončíš.“

Arnold Schwarzenegger

Arnold Schwarzenegger toho dokázal ve svém životě poměrně dost, ať již v kulturistice, v herectví nebo třeba v politice. U něj platí, že má zkušeností na rozdávání. Jak se svěřil ve slavném motivačním proslovu v show Jürgena Höllera v roce 2018, jedna z věcí, která ho hnala k jeho úspěchu, na vrchol ve sportu, v herectví, v podnikání, bylo, že měl cíl.

Měl cíl a šel za ním. Měl cíl a neuhýbal z cesty. Neměl plán B. Měl jen cíl a plán A.

Vše podřídil dosažení svého cíle. A nakonec dosáhl toho, že dělal to, co ho baví. A většinou patřil, v kulturistice určitě, k těm nejlepší na světě.

Ne, že by nikdy neměl žádné problémy nebo nezažil prohry. Ale svému cíli věřil a přes všechny překážky, například v herectví bojoval se svým německých přízvukem, to nikdy nevzdal. A dosáhl obrovských úspěchů.

7x vyhrál nejprestižnější kulturistickou soutěž na světě Mr. Olympia. Hrál v desítkách filmech, stal se filmovou hvězdou, vydělal obrovské peníze, a navíc se v roce 2003 stal guvernérem Kalifornie (ve funkci:17. listopadu 2003–3. ledna 2011).

Máte svůj cíl?

Máte také nějaký svůj cíl? Svůj plán, jak k němu přes všechny překážky a, promiňte mi to vyjádření, přes své nedostatky dojít. Ano, nikdo není dokonalý, ani Arnold, každý máme své chyb, své nedostatky. Jedním z úkolů, které musíte splnit pro dosažení cíle, je právě ty nedostatky odhalit a začít pracovat na jejich nápravě. Učit se novým věcem, posouvat se dál (zde je to známé: cesta je cíl).

Hromotluk a svalnatec Arnold se také nestal hercem ze dne na den. Chodil na hodiny herectví, cvičil svoji výslovnost. V kulturistické pózy nenacvičoval jen sám před zrcadlem, ale spolupracoval s baletkou, aby jeho pózy byly co nejdokonalejší. Vždy hledal cestu, jak se zlepšit, jak jít dál za svým snem. Odstrkával z cesty jednu překážku za druhou.

 Určete si svůj cíl, určete si cestu. Jedno v jaké oblasti. Ideálně nějaký hlavní a pak několik postupných, ale směřování by mělo být jasné. Žádné, co kdyby a podobně. Ať již vidíte okolo sebe cokoliv. Svět si přeje, abyste byli úspěšní. Přejte si to, chtějte to, také. Jděte si za tím svým vysněným cílem.

 Díky vytyčenému cíli budete vždy vědět, co dělat. Nebudete mít zbytečné prostoje, protože budete mít před sebou ten cíl.

Budete na to sami?

Říkáte si, že když půjdete tvrdě za svým cílem, tak na to budete sami. Možná. Záleží jen na vás.

Můžete být arogantní, můžete být dokonce zlý a nesnášenlivý k okolí. Pak bude sami. Ale také můžete svoji cestu sdílet s ostatními. Můžete se obklopit přáteli a kamarády, kteří jdou na podobné cestě. Můžete mít rodinu, která bude stát za vámi a bude vás podporovat a vy budete podporovat je, protože součástí vaší cesty, vašeho cíle budou i oni.

Je jen na vás, jakou cestu zvolíte.

Knihy o sportu, naše tipy:

Výživa | Zdraví | Životopisy | Fitness | Běhání | Jóga

Buď užitečný

Nejslavnější kulturista všech dob. Ikonická filmová hvězda. Lídr šesté největší ekonomiky světa. Tři na první pohled zcela odlišné osobnosti se snoubí v jednom skutečném člověku. Tohle je Arnold Schwarzenegger. A na vrchol se nedostal náhodou. Jeho úspěch je výsledkem jasné vize, tvrdé práce, přímé komunikace a odhodlání. Teď vám na svém příběhu ukáže, že smysl života může najít úplně každý. Jak říká sám Arnold – nikdo vás nepřijde zachránit, máte jen sami sebe. Dobrá zpráva je, že nic víc nepotřebujete.

Sledujte mě:

Kdo to tady vše píše:

Michal Kudrna, běhám po stezkách, nejčastěji v Českém ráji a v Krkonoších. Píšu, občas něco vyfotím nebo sestříhám.  Osobní motto: Více poznat, více zažít.

Něco pro inspiraci & motivaci:

app. Strava | Moje vybavení | Moje závody | Moje knihy | Měsíční Zúčtování |

Díky, že to zde čtete.

Přečtěte si také