Kuchařek jsou desítky až stovky. Přijde mi, že kuchařek vychází více něž detektivek. Každý, kdo si připadá trochu známější, kdo se cítí jako celebrita, musí mít svou kuchařku. Těch opravdu dobrých a přínosných není mnoho.
Pár kuchařek doma také máme, ale opravdu jen pár, vždy po pečlivém výběru. Posledním přírůstkem je Run and Cook: Kulinářská příručka správného běžce
Musím říci, že nás doma všechny nadchla. Nejen pěkným zpracováním, výbornými recepty, ale také dalšími informacemi, které přináší.
Ty doplňující informace a řeknu, celé pojetí knihy, jsou dost zásadní. Ukazují totiž cestu, jak se správně stravovat při běhání. Vysvětlují, jak jíst, aby tělo mělo dostatek energie na trénink. Aby tělo vydrželo závod a žaludek byl v klidu a zároveň dává odpovědi na otázky spojené s výživou, běháním a správnou regenerací.
„Nejjednodušší pravidlo, jímž je dobré se při výběru potravin řídit, je to, aby obsahovaly co nejméně složek a aby vám byly víceméně známy.“ ( str. 24 )
Chcete se zlepšovat? Chcete lepší časy, větší výdrž, stálé a rychlé tempo? Musíte trénovat. Trénovat pravidelně, musí to mít řád, musí to být efektivní. K tomu, abyste vše vydrželi, musíte dobře regenerovat a správně jíst. A s tím jídlem vám tato kuchařka: Run and Cook: Kulinářská příručka správného běžce, skvěle pomůže.
Jasně, každý jsme jiný, každý máme jiné chutě. Někdo je „masák“, někdo vegetarián nebo vegan. Proč ne? Je to dobře. Základní principy při výživě a sportu jsou ale stejné. V knize najdete vše velmi pěkně vysvětlené. Recepty jsou z masem i bez masa, vybere si každý.
Desatero běžcovy stravy
Jedna z kapitol je i desatero běžcovi stravy. Vybírám pár postřehů, jen heslovitě:
- Jídlo do 30 min po tréninku je zcela zásadní
- Pokaždé se nasnídám do hodiny po probuzení
- Jím pravidelně každé 3-4 hodiny
- Večer se nepřejídám
- Vyhýbám se jednoduchým sacharidům
- V obchodech kupuji zdravé potraviny
Nevyzradím to vše. Kompletní desatero najdete na stranách 20-21. V knize je vše následně pěkně rozvedeno a vysvětleno.
„Pravidelné doplňování tekutin a elektrolytů je jednou z nejsnadnějších věcí, která nejvíce napomáhá běžcově výkonnosti – bez vody nemáte sílu a bez síly daleko nedoběhnete.“ ( str.17 )
Obsah a recepty
Z obsahu je zřejmé, že je v této kuchařce myšleno na vše. Na dobu při tréninku, dobu před závodem, při závodu a po závodu.
V knize je 94 receptů. Od snídaní, přes různé nápoje a pamlsky, až po klasické obědy a večeře. Například:
- Borůvkový cheescake,
- Fíková pasta
- Pohankový chléb,
- Izotonický nápoj z ananasu
- Veganský dort s lemond curd
- Zelené kari s kuřetem
- Kachna s topinamburovým pyré
Nemáš rád čočku? Vyzkoušej Dhál z čočky. Nebo další tip: francouzskou kuchyni vám připomene Ciderová cibulačka s krutony chaly.
U každého receptu najdete obrázek, výčet surovin, popis přípravy a výživové údaje.
Run and Cook: Kulinářská příručka správného běžce
Jagoda Podkowska, Michael Toczylowski
- nakladatelství: Alphabook
- počet stran: 288
- základní cena: 448 Kč
Anotace
Máte v úmyslu začít s běžeckým dobrodružstvím? Nebo pravidelně trénujete či se připravujete na běžecké závody? V této kuchařské knize najdete kromě kvalitních a zcela zásadních informací o správném stravování pro běžce také celou řadu receptů na lehká, leč vydatná a především chutná jídla. U všech receptů je uvedena energetická hodnota a také u nich nechybí označení, zda jde o pokrm vegetariánský, veganský či bezlepkový. Autorkou knihy je polská výživová poradkyně, sportovkyně tělem i duší Jagoda Podkowská, na receptech se podílel výtečný mladý kuchař a amatérský běžec Michał Toczyłowski.
Kde koupit
Alza.cz | Knihydobrovsky.cz | Kosmas.cz | Dobreknihy.cz | Martinus.cz
a další internetových prodejců a knihkupců.
Základní cena 448 Kč, ceny u jednotlivých prodejců se mohou lišit.
Vyzkoušejte ji. Stojí za to. Už dlouho mne nic tak nenadchlo, jo a ta čočka je fakt skvělá.
A mimochodem, připravuje se k vydání i verze pro cyklisty Bike&cook.
„Úspěch tkví v zachování rovnováhy mezi odpočinkem a tréninkem. Poznejte sé tělo, poslouchejte ho, a veškerá zranění se vám budou vyhýbat.“ ( str. 99 )